Broken Sword 2.5 The Return of The Templars



Μία ανεπίσημη συνέχεια της θρυλικής σειράς





Είδος: Adventure
Πλατφόρμα: PC, Mac OS, Linux, PlayStation, PlayStation 2, Xbox, Wii, Nintendo DS, Game Boy Advance, Palm OS, Windows Mobile, iOS, Android
Ανάπτυξη: Mindfactory
Εκδότης: Διατίθεται δωρεάν μέσω διαδικτύου
Παίκτες: Single Player
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Χώρα προέλευσης: Γερμανία
Επίσημος ιστότοπος: http://www.brokensword25.com/
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7


Εισαγωγή – Σενάριο


Το Broken Sword 2.5 αποτελεί μία προσπάθεια οπαδών της σειράς Broken Sword από τη Γερμανία. Η εταιρεία παραγωγής είναι η Mindfactory και εκδότης δεν υπάρχει αφού το παιχνίδι διατίθεται από τον επίσημο ιστότοπο του παιχνιδιού http://www.brokensword25.com/  δωρεάν. Όταν αρχίζετε το παιχνίδι θα δείτε να γράφει στο εισαγωγικό βίντεο “A tribute to the Broken Sword series”. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι αποτελεί ένα φόρο τιμής στη σειρά Broken Sword.

Στο εισαγωγικό βίντεο παρουσιάζεται και η αρχική υπόθεση του παιχνιδιού η οποία έχει ως εξής: Είσαι ο George Stobbart. Καθώς πετάς με το Αεροπλάνο από Μαδρίτη για Παρίσι, πηγαίνοντας να επισκεφθείς την Nico, διαβάζεις μία επιστολή που έλαβες από άγνωστο αποστολέα η οποία λέει ότι η Nico είναι νεκρή.

Αφού παρακολουθήσετε κάποια μέρη που επισκέπτεται ο ήρωας στο ταξίδι του φτάνετε στο διαμέρισμα της Nico. Εκεί βρίσκετε την ίδια και κάνετε μαζί της έναν πολύ μικρό διάλογο. Ο George είναι έκπληκτος που η Nico είναι ζωντανή και της διηγείται την περιπέτειά του μετά το γράμμα που έλαβε.

Η Nico είναι παράξενα απόμακρη προς αυτόν και απλά του λέει κοφτά ότι δεν ξέρει τίποτα για το γράμμα που έλαβε ο ίδιος. Ο George της λέει: «Nico τι σου συμβαίνει, ταξίδεψα από την άλλη άκρη του κόσμου για να σε βρω, για να είμαι κοντά σου και τώρα με διώχνεις τόσο απότομα; Μετά από αυτό η Nico του απαντάει ότι έχει δουλειά και ότι ο George πρέπει να φύγει.

Μετά, ο ήρωάς μας φεύγει από το δωμάτιο και καθώς κάνει να φύγει από την πολυκατοικία ακούει στο τηλέφωνο την Nico που λέει σε κάποιον ότι ο George ήταν εκεί και ότι έκανε πολλές ερωτήσεις. Ο George λέει «Περίεργο» και από εκεί και πέρα αναλαμβάνετε δράση έχοντας υπό τον έλεγχό σας τον George φυσικά.

Η υπόθεση είναι καθαρά συνωμοσιολογική και έχει απανωτές ανατροπές σεναρίου. Αφορά και πάλι τη γνωστή από το πρώτο Broken Sword οργάνωση των Knight Templars. Η ομάδα δημιουργίας λέει ότι έφτιαξε το σενάριο βασισμένο σε ένα σεναριακό κενό που υποτίθεται ότι υπήρχε μεταξύ των Broken Sword 2 και 3. Εγώ είχα παίξει μόνο το δεύτερο μέρος της σειράς, το οποίο ήταν και το χειρότερο σε ποιότητα απ’ ότι έμαθα αργότερα μέσα από σχετικά reviews. Δεν βρήκα όμως καμία αναφορά σε γεγονότα αυτού του παιχνιδιού.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι επειδή το δεύτερο μέρος το είχα παίξει πολύ παλιά δεν θυμόμουν σχεδόν τίποτα από την υπόθεσή του. Είχα βρει το δεύτερο μέρος πολύ αδιάφορο σαν παιχνίδι για αυτό και δεν θέλησα να παίξω το πρώτο μέρος ή κάποιο μεταγενέστερο. Γενικά ποτέ δεν με τράβηξε η υπόθεση των Broken Sword και δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από τους γρίφους του δεύτερου μέρους.

Βασικά πιστεύω ότι η υπόθεση του εν λόγω παιχνιδιού δεν πατάει σε κανένα σεναριακό κενό αλλά ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το πρώτο μέρος της σειράς. Εξου και ο τίτλος: The Return of The Templars. Ο τίτλος του πρώτου Broken Sword ήταν “The Shadow of The Templars”.

Δυστυχώς το παιχνίδι απευθύνεται μάλλον σε φανατικούς οπαδούς της σειράς αφού έβριθε αναφορών σε γεγονότα του πρώτου μέρους και αν κάποιος δεν είχε παίξει εκείνο το παιχνίδι δεν θα καταλάβαινε πολλά από την υπόθεση. Ακόμα και μην έχοντας παίξει το πρώτο μέρος είμαι υποχρεωμένος να κρίνω το Broken Sword 2.5 και θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ για να είμαι αντικειμενικός.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού ακολουθούν το γνώριμο καρτουνίστικο σχέδιο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη σειρά. Αυτό που έχω να πω είναι ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας για ένα δωρεάν παιχνίδι του διαδικτύου. Τα cutscenes είναι πολύ όμορφα και είναι pre-rendered βίντεο. Τα in game γραφικά του παιχνιδιού είναι συμπαθητικά αν και όχι πολύ καθαρά.

Προφανώς υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με το anti-aliasing. Φαίνεται σαν να υπάρχει μία θολούρα στα γραφικά αλλά πραγματικά εντυπωσιάζουν αν σκεφτεί κανείς ότι δεν πληρώνεις τίποτα για αυτό το παιχνίδι. Δεν απαιτείται ούτε καν να κάνεις register στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού για να το κατεβάσεις.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο να μπορέσετε να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις των γραφικών, όπως είναι η ανάλυση της οθόνης. Πάντως το παιχνίδι χρησιμοποιεί ανάλυση 800χ600 που μάλλον είναι και ο λόγος που δεν είναι πολύ καθαρά τα γραφικά. Κάποια στοιχειώδης ρύθμιση μπορεί να γίνει στον ήχο για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Η οθόνη δράσης περιλαμβάνει μία λωρίδα στο κέντρο της οθόνης και πάνω και κάτω βρίσκονται τα controls. Επάνω θα βρείτε τις επιλογές load, save, exit και options. Αυτές οι επιλογές δεν παρουσιάζονται με τη μορφή κειμένου αλλά μόνο ως εικονίδια χωρίς επεξήγηση.

Στο σημείο αυτό έχω μία ένσταση, καθώς νομίζω ότι για κάποιους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές θα τους είναι δύσκολο να βγάλουν άκρη μόνο με τα εικονίδια. Θα έπρεπε να υπάρχουν και κείμενα επεξήγησης των επιλογών ώστε να είναι ευκολότερη η αποκρυπτογράφηση των συμβόλων.

Στο κάτω μέρος της οθόνης θα βρείτε το κλασικό inventory με τα αντικείμενα που συλλέγετε. Περισσότερα για αυτό θα πούμε παρακάτω. Γενικά δεν ξετρελάθηκα με τα in game γραφικά του τίτλου αλλά τα cutscenes μου φάνηκαν εξαιρετικά.


Ήχος


Ο ήχος του παιχνιδιού είναι κάπως καλύτερος από τα γραφικά χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Υπάρχει ένα μουσικό χαλί για το κεντρικό μενού, το οποίο είναι αρκετά μικρό και εντελώς αδιάφορο σαν μουσική ποιότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και καλά κομμάτια κυρίως μέσα στα βίντεο του παιχνιδιού.

Η μουσική υπόκρουση μέσα στο παιχνίδι είναι σπάνια και μπαίνει κυρίως σε σκηνές κινδύνου ή όταν πρωτοεπισκέπτεστε μία περιοχή. Από εκεί και πέρα τα ηχητικά εφέ είναι μέτριας ποιότητας και δεν θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι έπαιξα το παιχνίδι με αγγλικούς υπότιτλους αλλά Γερμανικές φωνές γιατί τότε δεν είχαν βγει ακόμα οι Αγγλικές φωνές. Όταν κάποια στιγμή βγήκαν οι Αγλλικές φωνές το έπαιξα λίγο με αυτές για να διαπιστώσω την ποιότητά τους. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι οι Γερμανικές φωνές ήταν σαφέστατα καλύτερες και πιο ζωντανές, όπως θα περίμενε κανείς άλλωστε.

Οι Αγγλικές φωνές δεν ήταν καθόλου καλές. Συγκεκριμένα δεν τονίζονταν οι λέξεις και δεν υπήρχε καθόλου ζωντάνια από τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τους ρόλους. Ήταν σαν να βαριόντουσαν οι ηθοποιοί. Επίσης η προφορά τους στα Αγγλικά δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή και υπήρχαν στιγμές που καταλάβαινα ότι δεν ήταν η μητρική γλώσσα των ηθοποιών τα Αγγλικά.

Αντιθέτως οι Γερμανικές φωνές ήταν πολύ ζωντανές, τονίζονταν οι λέξεις που έπρεπε να τονιστούν και το ακουστικό αποτέλεσμα ήταν άρτιο. Οι διάλογοι ως κείμενο ήταν μάλλον ρουτινιάρικοι χωρίς καμία δόση χιούμορ. Ήταν καλύτεροι από αυτούς του Secret Files: Tunguska, αλλά περνούσαν απαρατήρητοι.

Χειρισμός


Ο χειρισμός είναι ασφαλώς το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού. Μου θύμισε έντονα το χειρισμό του Secret Files: Tunguska, αφού και τα δύο παιχνίδια είναι φτιαγμένα από Γερμανικές εταιρίες. Οι κέρσορες είναι απλοί και κατανοητοί. Με το πλήκτρο spacebar εμφανίζονται όλα τα hotspots στην οθόνη. Είναι αντίστοιχο του gamehelp του Secret Files: Tunguska.

Το να κινείστε στις περιοχές του παιχνιδιού είναι κάτι πολύ εύκολο αφού κάνοντας διπλό κλικ στην έξοδο από μία οθόνη μεταφέρεστε αυτόματα στην επόμενη, κάτι που συνέβαινε και στο Secret Files: Tunguska. Επίσης, στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πόλεις υπάρχει χάρτης για να κινείστε μεταξύ των διαφόρων σημείων. Αυτός ο χάρτης δεν είναι και πολύ βοηθητικός αλλά είναι απολύτως απαραίτητος.

Παύση του παιχνιδιού δεν υπάρχει αλλά δεν θα την χρειαστείτε ιδιαίτερα. Στα options μπορείτε να ρυθμίσετε τους υπότιτλους, τη γλώσσα και την ένταση των ηχητικών εφέ ή της μουσικής. Υποστηρίζονται πολλές γλώσσες με τη μορφή υποτίτλων και ενδεικτικά αναφέρω τα Πολωνικά και τα Ρωσικά με το Κυριλλικό Αλφάβητο. Βέβαια υποστηρίζονται και οι βασικές ευρωπαϊκές.


Δράση – Γρίφοι


Η δράση είναι ένας ακόμα πολύ δυνατός τομέας του παιχνιδιού. Χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές του σεναρίου. Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου είναι ο τερματισμός του παιχνιδιού όπου η όλη υπόθεση τελειώνει με ένα φόνο και μία έκρηξη και στο επόμενο βίντεο όλα είναι μέλι γάλα και οι δύο ήρωες συζητούν που θα περάσουν τις διακοπές τους!

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα εύκολοι αφού περιορίζονται σε γρίφους inventory και χρήσης αντικειμένων με το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν καθόλου γρίφοι σκέψης και είναι πολύ πιθανόν να μην κολλήσετε πουθενά. Εγώ κόλλησα λίγο σε ένα σημείο γιατί δεν μπορούσα να εντοπίσω το σημείο της δράσης. Από εκεί και πέρα τελείωσα το παιχνίδι σε χρόνο ρεκόρ.

Σίγουρα δεν ήταν πρόθεση της ομάδας δημιουργίας να δημιουργήσει ένα δύσκολο παιχνίδι για αυτό και πιστεύω ότι αφαίρεσαν τους γρίφους σκέψης. Δεν υπήρξε κάποιος γρίφος που να μου άρεσε ιδιαίτερα ούτε κάποιος ιδιαίτερα δύσκολος. Όλοι οι γρίφοι που συνάντησα ήταν προβλέψιμοι και απλοί.

Βρήκα και ένα πρόβλημα στον γρίφο με το σκυλάκι και τη σφυρίχτρα. Το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να επαναλαμβάνεις το κάλεσμα με την ειδική σφυρίχτρα συνεχώς μέχρι να φτάσει το σκυλάκι στο αφεντικό του, ενώ θα μπορούσες απλά να πεις στο κοριτσάκι ότι βρήκες το σκυλί του.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα τη λογική αυτού του γρίφου. Πολύ κακό για το τίποτα μου φάνηκε. Πραγματικά έλειπαν από το παιχνίδι οι γρίφοι σκέψης, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και λιγότεροι γρίφοι σκέψης στα adventure games γενικά. Μάλλον υπάρχει μία συνειδητή προσπάθεια να κάνουν τα παιχνίδια ευκολότερα.


Συμπεράσματα


Το Broken Sword 2.5: The Return of The Templars, είναι ένα καλοφτιαγμένο adventure που θα σας κρατήσει ευχάριστη παρέα σαν ένα διάλλειμα από τα μεγάλα και δύσκολα adventure που βγαίνουν στο εμπόριο. Πραγματικά μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το δείτε και να το απολαύσετε.

Αν περιμένετε από αυτό το παιχνίδι επιδόσεις εμπορικού παιχνιδιού θα απογοητευτείτε πολύ σύντομα. Είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για προπόνηση στο adventure gaming γενικά. Κατά τα άλλα το σενάριο είναι μία από τα ίδια για εσάς που είχατε παίξει το πρώτο μέρος της επίσημης σειράς.

Επίσης οι διάλογοί του είναι αδιάφοροι και οι γρίφοι του πολύ εύκολοι. Στα θετικά του παιχνιδιού συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις των windows. Άλλο θετικό είναι ο υποδειγματικός χειρισμός του.

Αν έχετε παίξει το πρώτο Broken Sword, θα βρείτε ενδιαφέρουσα την υπόθεση, αν όμως δεν είστε λάτρεις της σειράς θα έχετε σοβαρά κενά στην κατανόηση του σεναρίου και δεν θα μπορέσετε να το ευχαριστηθείτε. Συνεπώς το προτείνω μόνο σε φανατικούς λάτρεις της σειράς. Οι υπόλοιποι παίξτε το αν θέλετε να ακονίσετε τις ικανότητές σας στα adventure.


Θετικά


·         Άψογος χειρισμός
·         Υποστήριξη πολλών γλωσσών
·         Η ποιότητα των cutscenes
·         Πλοκή
·         Συμβατότητα με όλες τις εκδόσεις των windows
·         Διατίθεται δωρεάν


Αρνητικά


·         Σενάριο – μία από τα ίδια
·         Ποιότητα των Αγγλικών φωνών
·         Απουσία γρίφων σκέψης
·         Ο γρίφος με το σκυλάκι και τη σφυρίχτρα
·         Υπερβολική ευκολία
·         Χαμηλή ανάλυση της οθόνης
·         Απουσία επεξήγησης των συμβόλων στο πάνω μέρος της οθόνης


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8,0/10


No comments:

Post a Comment