Hidden & Dangerous 2

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού





Είδος: Tactical Shooter
Πλατφόρμα: PC

Ανάπτυξη: Illusion Softworks
Εκδότης: Gathering
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Έτος κυκλοφορίας: 2003
Free Fixby ThirteenAG with fixed aspect ratio, FOV and HUD
Προτεινόμενες απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 98/Me/2000/XP/Vista/7/8/10 (για την έκδοση του gog.com)
Επεξεργαστής:
Intel/Athlon 2 GHz
Μνήμη: 512
MB
Σκληρός δίσκος: 2,4
GB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: 128 MB Συμβατή με DirectX 8
Κάρτα ήχου: Συμβατή με
DirectX 8
DirectX: 9.0
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
4
x CD-ROM Drive


Εισαγωγή – Σενάριο


Η πρώην Illusion Softworks και νυν 2K Czech δημιουργήθηκε από τον Petr Vochozka το 1997. Τα γραφεία της βρίσκονται στο Brno της Τσεχίας. Η εταιρεία εστιάζει την παραγωγή της κυρίως σε FPS και Third Person Shooters (TPS). Έγινε γνωστή το 1999 με την παραγωγή του επιτυχημένου Hidden & Dangerous.

Επίσης δημιούργησε την ίδια χρονιά το Hidden & Dangerous: Fight for Freedom, γνωστό και ως Hidden & Dangerous: Devils Bridge. Οι πιο γνωστές από τις παραγωγές της εταιρείας είναι οι εξής: Flying Heroes (2000) (PC) Mafia: The City of Lost Heaven (2002) (PC, PS2, Xbox) Vietcong (2003) (PC) Vietcong 2 (2005) (PC).

Το Hidden & Dangerous εισήγαγε αρκετά νέα στοιχεία και ήταν από τα πρωτοπόρα Tactical Shooters που κατάφερνε με επιτυχία να συνδυάσει την κάμερα πρώτου προσώπου, την κάμερα τρίτου προσώπου και το σχεδιασμό στρατηγικής σε χάρτη. Παρόλα αυτά το παιχνίδι μαστιζόταν από αμέτρητα bugs που χαλούσαν κατά πολύ μία κατά τα άλλα εξαιρετική προσπάθεια.

Το Hidden & Dangerous 2 (που εκδόθηκε για την Ευρώπη από την Gathering of Developers, ή αλλιώς Gathering) μας ξεκινάει και πάλι με το γνώριμο σκηνικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε μία γραμμική σειρά αποστολών ως μέλη της Βρετανικής SAS. Άρα ουσιαστικό σενάριο δεν υπάρχει αφού το παιχνίδι εξελίσσεται με τη μορφή αποστολών.


Γραφικά


Αφού τρέξετε το παιχνίδι και δείτε τα βίντεο των παραγωγών και εκδοτών εταιρειών θα δείτε ένα αρκετά ενδιαφέρον και εκτενές βίντεο που δείχνει μία αναμέτρηση μεταξύ Βρετανών μελών της SAS και Γερμανών στρατιωτών. Το βίντεο αυτό δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό, είναι όμως όμορφα φτιαγμένο.
Το παιχνίδι διαθέτει δική του μηχανή γραφικών η οποία αποδίδει πολύ καλά τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους. Τα μοντέλα των στρατιωτών είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και θα εντυπωσιαστείτε από το πώς πέφτουν στο έδαφος όταν σκοτώνονται, καθώς και από το πώς αποτυπώνονται τα τραύματα στα σώματα των εχθρών. Επίσης οι εκρήξεις αποδίδονται αρκετά καλά χωρίς να φαίνονται τα pixel.

Οι εσωτερικοί χώροι περιέχουν διάφορα αντικείμενα της εποχής και δείχνουν πολύ ρεαλιστικοί. Θα βρείτε έπιπλα της εποχής, βιβλία, ντοσιέ, ντουλάπες κ.λπ. Επίσης, τα μοντέλα των όπλων έχουν αποδοθεί πολύ καλά τόσο όταν τα βλέπετε σαν σύνολο όσο και τα σκοπευτικά τους. Τα γραφικά τα πάνε πολύ καλά στο animation και στην απόδοση των χώρων και των οχημάτων.

Εκεί που υστερούν είναι στα Cutscenes, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με την ίδια μηχανή γραφικών του παιχνιδιού και δεν είναι pre-rendered. Αυτό τα κάνει να φαίνονται χειρότερα από τα αντίστοιχα pre-rendered. Στο παιχνίδι υπάρχουν και pre-rendered βίντεο που είναι αρκετά σπάνια και προβάλλονται πριν την έναρξη μιας campaign ή το αρχικό βίντεο που προβάλλεται μετά τα σήματα των παραγωγών εταιρειών. Αυτά τα βίντεο είναι αρκετά καλοφτιαγμένα χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα.

Άλλος ένας τομέας που ασθενούν τα γραφικά του παιχνιδιού είναι στην γενική τους παρουσίαση. Το παιχνίδι γενικά φαίνεται κάπως αλουστράριστο και τα γραφικά στερούνται χρωμάτων και στιλπνότητας. Φαίνονται πιο παλιά από ότι είναι στην πραγματικότητα αλλά ίσως αυτή η έλλειψη χρωμάτων να έγινε και εσκεμμένα από την εταιρεία για να αποδοθεί το ιστορικό ύφος της εποχής. Προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και απλά τα γραφικά τους βγήκανε λίγο παλιακά.

Επίσης ένα άλλο αρνητικό στοιχείο που παρατήρησα ήταν ότι πολλές φορές πριν την επίδειξη κάποιου βίντεο ή καθώς έκανα load, έβλεπα μία πολύ λεπτή γραμμή γραφικών στην αριστερή πλευρά της οθόνης λίγο πριν αρχίσει το παιχνίδι. Με αυτή την έντονη έλλειψη χρωμάτων και την έλλειψη στιλπνότητας, μάλλον τα γραφικά δεν θα ενθουσιάσουν τον χρήστη. Πλην όμως εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα physics τόσο των στρατιωτών όσο και τον οχημάτων. Το αν θα σας αρέσουν τελικά τα γραφικά ή όχι είναι μάλλον υποκειμενικό.


Ήχος


Εδώ σίγουρα μπορούμε να πούμε καλύτερα πράγματα για το παιχνίδι. Οι ήχοι των όπλων είναι πολύ καλοί και ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το όπλο αλλάζει και ο ήχος του. Παραδείγματος χάριν συγκρίνετε τον ήχο του M1 Carbine (που είναι ελαφρύτερο και με μικρότερο διαμέτρημα) με του M1 Garand, που είναι ένα βαρύ όπλο με μεγάλο διαμέτρημα.

Πραγματικά η εμφάνιση των όπλων που είναι πολύ καλή (όπως προανέφερα στα γραφικά) και ο αντίστοιχος ήχος του κάθε όπλου θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα. Οι ήχοι των οχημάτων είναι επίσης πολύ ρεαλιστικοί και ποικίλουν ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του οχήματος (από μικρά αμαξάκια έως τανκς). Οι ήχοι περιβάλλοντος και φύσης είναι αξιόλογοι, χωρίς να εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα.

Το μεγάλο όμως ατού στον ήχο είναι η μουσική υπόκρουση. Υπάρχουν δύο μεγάλα σε διάρκεια μουσικά χαλιά για τα μενού και είναι ίσως τα καλύτερα εμβατήρια που έχω ακούσει σε παιχνίδι. Πραγματικά πολλή καλή δουλειά. Όμως μουσική υπόκρουση υπάρχει και μέσα στις πίστες και έτσι σε καμία περίπτωση δεν θα πολεμάτε στα βουβά.

Βέβαια η ποιότητα αυτών των μουσικών κομματιών είναι μειωμένη σε σχέση με των δύο μουσικών χαλιών των μενού, παρόλα αυτά όμως δεν θα σας κουράσουν. Το παιχνίδι είναι πλήρες από ήχους και μουσικές και ίσως αυτός είναι και ο καλύτερος τομέας του. 


Gameplay – Χειρισμός


Εδώ το παιχνίδι θα μας απογοητεύσει. Όπως θα θυμάστε το πρώτο Hidden & Dangerous μαστιζόταν από πολλά bugs. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο μέρος της σειράς. Καταρχάς ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι προβληματικός. Πρόκειται για πολύ περίπλοκο χειρισμό και θα ξοδέψετε αρκετή ώρα ρυθμίζοντας, παίζοντας και ξαναρυθμίζοντας τα κουμπιά.

Βέβαια συνήθως τα tactical shooters μας έχουν συνηθίσει σε έναν ελαφρώς πιο περίπλοκο χειρισμό από τα FPS αλλά νομίζω ότι αυτή τη φορά κάτι δεν πάει καλά. Το πρώτο πρόβλημα στον χειρισμό αφορά στα save. Εδώ δεν θα σώζετε σε κάποιο ξεχωριστό μενού ούτε θα δίνετε το όνομα του save που θέλετε να κάνετε. Απλώς πατώντας το Esc, κάνετε κλικ στο save και αυτό είναι όλο.

Δηλαδή για όλες τις αποστολές υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε ένα save. Κι αν την επόμενη στιγμή από τότε που σώσατε πάει κάτι στραβά θα πρέπει να ξαναρχίσετε την αποστολή από την αρχή. Άρα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ πότε σώζετε και να το σκέφτεστε πολλές φορές πριν πατήσετε save.

Το παιχνίδι εκτός από τον κανονικό χειρισμό σαν FPS έχει και το λεγόμενο tactical mode. Στο αντίστοιχο tactical mode του προηγούμενου Hidden & Dangerous έπρεπε να σχεδιάσετε τις κινήσεις σας σε χάρτη της κάθε αποστολής. Αυτός ο τρόπος δούλευε αρκετά καλά για το πρώτο παιχνίδι και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε διατηρηθεί και στο δεύτερο μέρος. Τώρα, υπάρχει μεν χάρτης αλλά θα σας χρησιμεύσει μόνο ως βοηθός προσανατολισμού.

Αυτό που προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις σας είναι το προαναφερθέν tactical mode. Το tactical mode είναι στην ουσία μία τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου της αποστολής, όχι όμως πανοραμική όπως ήταν στο πρώτο μέρος της σειράς. Για μένα ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημά της ή μάλλον ένα από τα προβλήματά της.
Μόλις πατήσετε το πλήκτρο Τ θα εμφανιστούν κάποια έξτρα κουμπιά στο κάτω μέρος της οθόνης όπου και πάλι θα βλέπετε τις καρτέλες των στρατιωτών σας. Είμαι σίγουρος πως αν δεν διαβάσετε το manual δεν θα καταλάβετε τι σημαίνουν όλα αυτά τα εικονίδια όπως για παράδειγμα τα καταραμένα signal 1 και signal 2.

Αφού λοιπόν ανοίξετε το tactical mode, θα πρέπει να μετακινήστε στο χάρτη με τη βοήθεια ενός χεριού, δηλαδή κάνοντας κλικ και σέρνοντας το ποντίκι μέχρι το επιθυμητό σημείο, στο οποίο θέλετε να μετακινήσετε, ας πούμε, τους στρατιώτες σας. Τι απλούστερο και πιο βοηθητικό από έναν πανοραμικό χάρτη όπως στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού. Είναι τόσο κακός ο σχεδιασμός αυτού του tactical mode που αμφιβάλλω εάν θα ασχοληθείτε καθόλου μαζί του.

Περιττό να σας πω πως χρειάστηκε να διαβάσω το manual για να καταλάβω περίπου πως στο καλό λειτουργεί αυτό το καταραμένο tactical mode. Ε λοιπόν, ακόμα και όταν διάβασα το manual, δεν κατάλαβα και ακόμα δεν έχω καταλάβει πως χρησιμοποιούνται τα προαναφερθέντα signals.

Τελικά η μόνη χρήση του tactical Μode που έκανα ήταν για να μεταφέρω στρατιώτες μέσα στις αχανείς πίστες του παιχνιδιού. Μέχρι εκεί κατάλαβα, μέχρι εκεί χρησιμοποίησα. Δεν είχα περισσότερη υπομονή. Αν κάποιος από εσάς καταφέρει να βρει άκρη με το tactical mode ας μου το πει να τον παρασημοφορήσω! Το «καλό» της υπόθεσης είναι ότι μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι και χωρίς το tactical mode.

Τώρα για να δούμε τι bugs έχουμε! Τι πιο εύκολο πράγμα θα σκεφτείτε από το να ανατινάξετε ένα τανκ με μπαζούκα. Έτσι νομίζετε! Γιατί στο Hidden & Dangerous 2 ένας θεός ξέρει πως το καταφέρνεις. Και το χειρότερο δεν είναι ότι πρέπει να το πετύχεις από ειδικό σημείο και θέση για να ανατιναχτεί, αλλά το ότι θα χρειαστεί ουκ ολίγες φορές να ανατινάξετε τανκ στο παιχνίδι και κάθε ένα τανκ που θα θέλει τον μπαζούκα του θα θέλει και άλλο σημείο χτυπήματος για να ανατιναχθεί!

Πραγματικά θα γίνουν τα νεύρα σας τσατάλια. Εδώ μπορεί κάποιοι να αναρωτηθείτε πως πέρασα αυτά τα σημεία. Θα σας φανεί απίστευτο αλλά το πρώτο τανκ που ανατίναξα με μπαζούκα, το έκανα με τη βοήθεια του… διαδικτύου. Δηλαδή έψαξα για forums και χρήστες που είχαν το ίδιο πρόβλημα με μένα και βρήκα κάποιον που είπε ότι αφού δοκίμασε τα πάντα το χτύπησε από το πλάι σημαδεύοντας το κανόνι και τότε επιτέλους ανατινάχτηκε.

Αλλά αυτή, η πρώτη φορά ήταν και η τυχερή, γιατί όταν χρειάστηκε να ξανανατινάξω τανκ με μπαζούκα και μάλιστα νύχτα αυτή τη φορά, δεν βρήκα λύση στο ίντερνετ και πάλευα με τις ώρες μέχρι να το βρω μόνος μου. Ευτυχώς για το παρόν review, κάποια στιγμή το βρήκα αφού έπρεπε να χτυπήσω το τανκ στο πίσω μέρος του! Πραγματικά αναρωτιέμαι αν το δοκίμασαν το παιχνίδι πριν το βγάλουν στην αγορά και δε νομίζω να το έκαναν. Τέλος πάντων και να ήταν μόνο αυτό! 

Άλλο «πολύ καλό» bug, ήταν όταν σε μία αποστολή έπρεπε να κλέψω τα ρούχα ενός Γερμανού φορτηγατζή για να μπούμε σε κάποιο κάστρο της Αυστρίας μεταμφιεσμένοι. Αφού σιγά σιγά έφτασα στο τελευταίο σημείο της πίστας δεν έπρεπε να χτυπήσει συναγερμός. Πώς όμως να μην χτυπήσει συναγερμός αφού έπρεπε να βγάλεις από τη μέση τους φρουρούς; Περιττό να σας πω πόσες φορές έφερα game over στην αποστολή επειδή χτύπησε ο συναγερμός.

Αφού λοιπόν μου έσπασαν τα νεύρα με τον συναγερμό ανοίγω την πόρτα ενός μικρού σπιτιού όπου ξεκουράζονταν οι φορτηγατζήδες. Σκοτώνω ως συνήθως κάθε Γερμανό που βλέπω και αφού τους σκότωσα προσπάθησα αντιπαραθέτοντας τα inventory του στρατιώτη μου και του φορτηγατζή να κλέψω τη στολή του. Δεν γινόταν τίποτα. Το παιχνίδι δεν με άφηνε να κλέψω τη στολή του Γερμανού. Προφανώς κάτι δεν είχα λάβει υπόψη μου αλλά πώς να το καταλάβω που δεν μου εμφάνιζε κανένα μήνυμα το παιχνίδι;

Αφού λοιπόν ξόδεψα ώρες προσπαθώντας να βρω τι φταίει, ευτυχώς «μου ‘κοψε» και άρχισα να ψάχνω για δεύτερη φορά στο διαδίκτυο. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα κι άλλους με το ίδιο πρόβλημα και τη λύση έδωσε ένα walkthrough το οποίο έλεγε ότι σκοπός της αποστολής είναι να πάρεις τα ρούχα από τον Γερμανό φορτηγατζή αφού σου παραδοθεί και όχι να τον σκοτώσεις και μετά να πάρεις τα ρούχα του.

Εγώ μπαίνοντας μέσα βιαστικά τον σκότωσα, δεν πρόσεξα ότι μου παραδόθηκε πριν τον σκοτώσω και έτσι βρέθηκα σε αδιέξοδο. Το απαράδεκτο της υπόθεσης είναι ότι πρώτον σε κανένα σημείο της αποστολής δεν ξεκαθάριζε ότι ο Γερμανός πρέπει να σου παραδοθεί, και δεύτερον ότι αφού δεν καταλάβαινες τι έπρεπε να κάνεις και σκότωνες τον Γερμανό δεν σου εμφάνιζε κάποιο μήνυμα ώστε να ξέρεις τι λάθος έκανες. Σε άφηνε στα τυφλά να ψάχνεσαι.

Ακόμα ένα bug είναι το ότι όταν τρέχεις το εκτελέσιμο αρχείο του παιχνιδιού από το εικονίδιό του στην επιφάνεια εργασίας τις περισσότερες φορές δεν ανοίγει το παιχνίδι σε πλήρη οθόνη αλλά σε ελαχιστοποιημένο παράθυρο στην γραμμή εργασιών των Windows. Το πρόβλημα αυτό ισχύει μόνο στα Windows XP που το δοκίμασα την πρώτη φορά, γιατί στα 7 τρέχει κανονικά. Μέσα σε όλα αυτά τα bugs υπάρχει κι ένα καλό.

Το παιχνίδι διαθέτει εκτός από την κλασική campaign και τέσσερα άλλα είδη παιχνιδιού. Αυτά είναι τα εξής: Lone Wolf, Carnage, Single Mission και Single mission Carnage. Στο Lone Wolf καλείστε να ολοκληρώσετε και πάλι τις αποστολές του campaign αλλά έχοντας υπό τον έλεγχό σας μόνο έναν στρατιώτη αυτή τη φορά. Αυτό όπως καταλαβαίνετε απλοποιεί πολύ το gameplay, αλλά ταυτόχρονα, κάνει το παιχνίδι πολύ πιο δύσκολο.

Στο Carnage καλείστε να ολοκληρώσετε τις αποστολές όπως ακριβώς κάνατε στο campaign, μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να εξολοθρεύσετε και τον τελευταίο εχθρό στην κάθε πίστα. Στα Single Mission και Single Mission Carnage, θα πρέπει να επιλέξετε μία ξεκλειδωμένη αποστολή από το campaign και είτε να την ξαναπαίξετε ως Single Mission είτε να την ξαναπαίξετε ως Carnage.

Αφού τερμάτισα το campaign mode, ξεκίνησα κάπως μουδιασμένα το Carnage από την αρχή. Αφού πέρασα αρκετές αποστολές έφτασα σε μία όπου με χτύπησε το τελευταίο και τελειωτικό bug. Σε αυτή την αποστολή πρέπει όπως σε όλες τις άλλες να εξολοθρεύσεις όλους τους αντιπάλους. Αυτό όμως συμπεριλαμβάνει και δύο τανκς.

Αυτά τα τανκς δεν μπορούν να εξολοθρευτούν διότι πολύ απλά αλληλοκαλύπτονται και γιατί ακόμα και αν μπεις στο τανκ, που είναι ελεύθερο από εχθρικούς στρατιώτες, και πυροβολήσεις το ένα από τα δύο τανκς, αυτό δεν θα εκραγεί ποτέ ή ακόμα χειρότερα θα σε εξολοθρεύσει πριν προλάβεις να το σημαδέψεις. Και πάλι το bug με τα τανκς που δεν ανατινάσσονται έκανε θραύση! Επιτέλους τελειώσαμε με τα bugs, τουλάχιστον αυτά που βρήκα εγώ!

Επίσης, κάτι άλλο εκνευριστικό είναι ο χρόνος που παίρνει όταν αλλάζεις όπλο. Είναι τόσος πολύς που πραγματικά μπορεί να σου κοστίσει πάρα πολλές φορές τη ζωή των στρατιωτών σου. Για να μην αναφέρω ότι όπλο δεν αλλάζεις με τα νούμερα στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου όπως μας έχουν συνηθίσει όλα τα FPS.

Από εκεί και πέρα στο παιχνίδι υπάρχουν μερικές ωραίες πινελιές, όπως το ότι μετά από κάθε αποστολή έχεις πιθανή προαγωγή των στρατιωτών σου και το ότι συχνά πυκνά το παιχνίδι επιβραβεύει τους στρατιώτες σου με μετάλλια όλων των ειδών. Επίσης κάθε φορά που τελειώνει μία αποστολή έχεις βελτίωση των στατιστικών στοιχείων των στρατιωτών που συμμετείχαν σε αυτή. Ένα παράδειγμα τέτοιου στατιστικού στοιχείου είναι το Shooting ή το First aid.

Άλλα καλά στοιχεία του παιχνιδιού είναι τα λεγόμενα hidden objectives που υπάρχουν σε κάθε αποστολή. Πέρα από τα βασικά objectives, τα οποία φαίνονται στην οθόνη single player game info, το παιχνίδι έχει έναν τρόπο ανταμοιβής των παικτών που ψάχνουν τα πάντα με τα hidden objectives. Ένα τέτοιο παράδειγμα hidden objective, είναι όταν σε μία αποστολή σε ένα Αυστριακό κάστρο ανακαλύψεις κάποιους κλεμμένους πίνακες που είναι πολύ καλά κρυμμένοι πίσω από έναν τοίχο που είναι ταυτόχρονα και πόρτα κλειδωμένη.

Υπάρχουν πάρα πολλά hidden objectives σε όλες τις αποστολές και αυτό εκτοξεύει ακόμα περισσότερο την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο. Τέλος, υπάρχει το πολύ ωραίο στοιχείο της disguise bar. Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία κατά σειρά μπάρα που εμφανίζεται στο εικονίδιο του κάθε στρατιώτη.

Η λειτουργία της αναφέρεται με πολύ σαφήνεια στο manual του παιχνιδιού, το οποίο και σας συστήνω να διαβάσετε πριν παίξετε το παιχνίδι καθώς μόνο έτσι θα χρησιμοποιήσετε όλες τις πολλές δυνατότητες του παιχνιδιού. Αυτό που κάνει η disguise bar (μπάρα μεταμφίεσης) είναι να σας δείχνει το πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας πριν η μεταμφίεσή σας γίνει αντιληπτή από τον εχθρό.

Όταν φοράτε κάποια μεταμφίεση, για να λειτουργήσει σωστά η disguise bar και άρα η ίδια η μεταμφίεση, πρέπει να ξεφορτωθείτε όλα τα συμμαχικά όπλα και αντικείμενα (όπως back-packs, χειροβομβίδες ή συμμαχικά καπέλα) από το inventory σας. Αν το κάνετε αυτό θα δείτε την μπάρα να γεμίζει στο full. Τώρα, όταν κάποιος Γερμανός στρατιώτης ή αξιωματικός σας εντοπίσει, για όση ώρα σας κοιτάει, θα μειώνεται η disguise bar.

Αν σας κοιτάξει για πολύ ώρα θα τελειώσει η disguise bar και τότε θα σας θεωρήσει εχθρό. Επίσης αν πυροβολήσετε με οποιοδήποτε όπλο, είτε συμμαχικό είτε εχθρικό, τότε αυτόματα χάνετε την μεταμφίεσή σας.

Ας πούμε όμως και λίγα λόγια για το multiplayer. Το multiplayer του H&D 2 λειτουργεί ως εξής: οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες: Δυνάμεις του Άξονα και Συμμαχικές Δυνάμεις. Κάθε πλευρά έχει συγκεκριμένα objectives, τα οποία πρέπει να ολοκληρώσει για να επικρατήσει της άλλης.

Εκτός όμως των objectives αυτών, εάν μία πλευρά εξοντώσει όλους τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, κερδίζει. Εάν σκοτωθείτε σε οποιοδήποτε game mode, θα μείνετε εκτός παιχνιδιού μέχρι να τελειώσει ο γύρος. Τα game modes είναι τα εξής:

Deatmatch: Στο Deathmatch δεν υπάρχουν σύμμαχοι. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να εξοντώσετε όσο πιο πολλούς παίκτες μπορείτε, εωσότου φτάσετε το “fraglimit” ή εωσότου λήξει ο προκαθορισμένος χρόνος.

Occupation: Σε αυτό το mode, σκοπός είναι να αιχμαλωτίσετε όλες τις σημαίες. Κάθε σημαία που βρίσκεται υπό την κατοχή της ομάδας σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “spawn point”. Για να αιχμαλωτίσετε μία σημαία, απλώς πηγαίνετε κοντά της. Αν δεν υπάρχουν εχθρικοί στρατιώτες κοντά στην περιοχή της σημαίας, μία μπάρα προόδου θα εμφανιστεί που θα σας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεστε για να αιχμαλωτίσετε τη σημαία.

Αν φύγετε από την περιοχή πριν η σημαία αιχμαλωτιστεί, η μπάρα θα μηδενιστεί. Εάν βρίσκονται σύμμαχοι στρατιώτες κοντά στην περιοχή της σημαίας, η αιχμαλώτιση της σημαίας θα επιταχυνθεί. Οι σημαίες χωρίς σύμβολο είναι ουδέτερες, άρα δεν ανήκουν σε κανέναν και κανείς δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ως “spawn point”.

Αν η σημαία που αιχμαλωτίζετε ανήκει στον εχθρό θα γίνει ουδέτερη όταν η μπάρα προόδου φτάσει στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε διπλάσιο χρόνο για να αιχμαλωτίσετε μία εχθρική σημαία αντί για μία ουδέτερη.

Το multiplayer του H&D 2 δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού τα modes είναι πολύ λίγα (μόλις δύο) και εντελώς τετριμμένα. Είναι φανερό ότι, όπως συνέβαινε σε πολλά παλαιότερα παιχνίδια, η έμφαση δόθηκε στο single player κομμάτι του παιχνιδιού και το multiplayer είναι απλά συμπληρωματικό.


Επίλογος


Αν θέλετε να απολαύσετε το Hidden & Dangerous 2: Courage Under Fire σε μοντέρνες οθόνες, μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ αυτό το δωρεάν mod/fix. Λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα το κάνετε να δουλέψει για την έκδοση του Steam, Hidden & Dangerous 2: Courage Under Fire θα βρείτε εδώ. Και οδηγίες για την ίδια έκδοση του GOG εδώ.

Αν και έπαιξα το παιχνίδι στην τελευταία του έκδοση (version 1.12), τα bugs κάνουν πάρτι σε αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν και τόσο απολαυστική η εμπειρία αφού από ένα σημείο και μετά παρακαλούσα να τελειώσει. Αν δεν υπήρχαν τα bugs θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι.

Ένα από τα λίγα καλά του παιχνιδιού είναι ότι είναι συμβατό με όλες τις δημοφιλείς εκδόσεις των Windows, δηλαδή το παιχνίδι τρέχει σε Windows 98/XP/vista/7/8/10. Όσο για το αν αξίζει 40 € για την αγορά του, όχι, ούτε συζήτηση. Πάντως αν θέλετε να το προσθέσετε στη συλλογή σας τώρα που είναι πλέον πάμφθηνο ίσως και να αξίζει τον κόπο. Άντε να το πάρετε για το αντιπολεμικό μήνυμα στο τέλος του παιχνιδιού ας πούμε.

Εγώ πάντως θα σας πρότεινα να κατεβάσετε δωρεάν την deluxe έκδοση του πρώτου Hidden & Dangerous, μιας και για λόγους προώθησης του Hidden & Dangerous 2, η εταιρεία αποφάσισε να την δώσει ως freeware. Το πρώτο Hidden & Dangerous έχει λιγότερα bugs κατά τη γνώμη μου και σίγουρα καλύτερο tactical mode.


Θετικά


·         Πολύ καλό animation στρατιωτών
·         Απονομή μεταλλίων, βελτίωση στατιστικών στοιχείων και προβιβασμός στο τέλος κάθε αποστολής
·         Πολύ καλή μουσική και ήχος
·         Διακοσμημένοι εσωτερικοί χώροι
·         Αυξημένη αντοχή στο χρόνο
·         Πολύ καλή γραφική απόδοση των όπλων
·         Πλήρης συμβατότητα με όλες τις εκδόσεις των Windows


Αρνητικά


·         Αμέτρητα bugs
·         Αλουστράριστα γραφικά
·         Έλλειψη χρώματος στα γραφικά
·         Το tactical mode
·         Χειρισμός
·         Το σύστημα των save


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7,0/10


No comments:

Post a Comment