Virtua Tennis: Hard rock tennis




Είδος: Εξομοιωτής Αθλήματος
Πλατφόρμα: PC, Arcade, Dreamcast, Game Boy Advance, N-Gage
Ανάπτυξη: Sega
Εκδότης: Sega
Παίκτες: Single Player
Έτος κυκλοφορίας: 1999
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λ.Σ.: Windows 95/98/ME/2000/XP
Επεξεργαστής:
Pentium II 450MHz, Athlon/Duron 500MHz, Celeron 600MHz
Μνήμη: 64
MB
Σκληρός δίσκος: 310
MB ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: 16 MB συμβατή με Direct 3D
Κάρτα ήχου: Συμβατή με
DirectX
DirectX: 8.1
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
8
x CD-ROM Drive


Εισαγωγή – Σενάριο


Το Virtua Tennis της Sega κυκλοφόρησε το 1999 και αρχικά είχε ονομαστεί power smash στην Ιαπωνία. H Sega, η οποία ιδρύθηκε το 1940, μια εταιρεία γνωστή για τις κονσόλες που κατασκεύαζε στο παρελθόν, δεν άντεξε τελικά τον σκληρό ανταγωνισμό με τη Nintendo, και τις άλλες εταιρείες παραγωγής κονσολών και το τμήμα κονσολών έκλεισε οριστικά. Σήμερα υπάρχει ως εταιρεία παραγωγής software και hardware.

Το VT ήταν ένα παιχνίδι εντελώς σε στυλ arcade, με πολύ καλά για την εποχή του γραφικά και αξιοπρεπή ήχο. Ήταν το πρώτο σοβαρό και αξιόλογο παιχνίδι τένις που κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά και τρέλανε κόσμο με την έντασή του και τη δράση του.


Gameplay – Χειρισμός


Αφού δείτε τις σχετικές εταιρίες παραγωγής θα περάσετε σε μια κεντρική οθόνη που γράφει Virtua Tennis. Αν δεν πατήσετε τίποτα για μερικά δευτερόλεπτα θα δείτε ένα αρκετά ενδιαφέρων βίντεο με δύο τενίστες να ετοιμάζονται για την αναμέτρησή τους. Αν πατήσετε start ή όποιο κουμπί έχετε ορίσει ως start στο gamepad σας (το παιχνίδι υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα gamepads), θα μεταφερθείτε στο κεντρικό μενού του VT.

Από εκεί θα μπορέσετε να ξεκινήσετε ένα νέο arcade παιχνίδι για να κατακτήσετε την κορυφή σε πέντε αγώνες και πέντε διαφορετικά γήπεδα Όμως υπάρχει και το exhibition που σας επιτρέπει να παίξετε ένα γρήγορο αγώνα σε όποιο γήπεδο και με όποιον αντίπαλο επιλέξετε και φυσικά με όσα σετ θέλετε. Επίσης στο exhibition θα επιλέξετε και το δείκτη δυσκολίας του παιχνιδιού. Αλλιώς μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα καριέρα στο World circuit όπου θα προσπαθήσετε να γίνετε το νούμερο ένα στον κόσμο.

Αυτό θα το πετύχετε συμμετέχοντας σε πολλά παιχνίδια μονού ή διπλού τένις αυξανόμενης δυσκολίας. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να τελειοποιήσετε την τεχνική σας παίζοντας σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα με προπονητή. Αυτά τα προγράμματα έχουν δημιουργηθεί με πολύ μεράκι και φαντασία και θα σας είναι πάντα ευχάριστη η ενασχόληση μαζί τους.

Σε κάποια θα πρέπει να μάθετε να κατευθύνετε την μπάλα με ακρίβεια εκεί όπου θέλετε έχοντας ως στόχο ένα κυκλικό στόχο όπως αυτόν στα βελάκια. Σε άλλα θα πρέπει να χτυπήσετε με την μπάλα τα μηχανήματα που σας εκτοξεύουν αυτόματα μπάλες ώστε να τα απενεργοποιήσετε όλα και να σταματήσουν να σας πετούν μπαλάκια. Διαφορετικά training θα σας ζητήσουν να τελειοποιήσετε το σερβίς σας χτυπώντας κορύνες όπως ακριβώς στο bowling.

Μέσα στον παγκόσμιο χάρτη από τον οποίο θα κινήστε υπάρχουν και τα λεγόμενα μαγαζιά (shops) που εμφανίζονται όλο και περισσότερα καθώς προχωράτε στο παιχνίδι. Από εκεί θα μπορέσετε να αγοράσετε νέες πίστες που θα χρησιμοποιούνται στο exhibition mode, νέους παίκτες για τα arcade και exhibition modes, νέες ενδυμασίες για τα προαναφερθέντα modes.

Επίσης θα μπορέσετε να επιλέξετε κάποιον συμπαίκτη με τον οποίον θα κάνετε συμβόλαιο για να παίζετε μαζί στα διπλά παιχνίδια. Καλό θα ήταν να μην αγοράσετε τον πιο φτηνό συμπαίκτη για τα διπλά γιατί αργότερα θα πέσει η απόδοσή του στο παιχνίδι και θα χρειαστεί να τον αλλάξετε. Ο χειρισμός του παγκόσμιου χάρτη είναι πολύ απλός και θα εξοικειωθείτε αμέσως με αυτόν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε κάποιο gamepad γιατί θα απολαύσετε πολύ περισσότερο αυτό το arcade. Και πάμε τώρα στο πιο σημαντικό κομμάτι, το ρεαλισμό. Βασικά το VT παρέχει έναν υπεραπλουστευμένο χειρισμό με δύο κουμπιά ένα για όλα τα χτυπήματα και ένα για τις λόμπες. Όπως καταλάβατε δεν πρόκειται για το πιο ρεαλιστικό παιχνίδι τένις που θα μπορούσατε να βρείτε αλλά αυτό που σε κρατάει στο παιχνίδι είναι η λυσσαλέα δράση και ταχύτητα.

Το παιχνίδι είναι ένα απλό arcade και δεν έχει το βάθος ενός καλοσχεδιασμένου αθλητικού παιχνιδιού. Παρόλα αυτά η δράση είναι καταιγιστική και είναι πολύ καλό για γρήγορα ματς. Το top spin είναι σαφώς καλύτερο συνολικά αλλά βγήκε και τόσα χρόνια μετά.

Όταν ξεκινάτε οποιοδήποτε παιχνίδι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μερικούς από τους κορυφαίους τενίστες του παρελθόντος όπως οι Carlos Moya, Yevgeny Kafelnikov, Jim Courier κ.α. Πέρα από αυτούς τους τενίστες που είναι επιλέξιμοι από την αρχή θα προστίθενται και άλλοι κατασκευασμένοι για τις ανάγκες του παιχνιδιού παίκτες τους οποίους θα αγοράσετε από τα shops που προαναφέραμε.

Και τώρα ας περάσουμε στα αρνητικά του gameplay. Καταρχήν δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρετε να κάνετε άσσο στο παιχνίδι. Ακόμα και να καταφέρετε να σερβίρετε με τη δύναμη στο maximum οι αντίπαλοι πάντα θα απαντούν το σερβίς σας. Έτσι το παιχνίδι σας στερεί τη χαρά και την απόλαυση ενός άσσου. Επίσης αξιοπρόσεκτη είναι και η απουσία του γυναικείου τένις από το παιχνίδι αφού περιορίζεται στο αντρικό τένις.

Γενικά διαφαίνεται μια προχειρότητα στην όλη δημιουργία του παιχνιδιού αλλά το παιχνίδι στέκεται καλά σαν arcade που είναι.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού σίγουρα δεν αποτελούν κάτι το ξεχωριστό. Δεν είναι πολύ καθαρά στην εμφάνιση. Οι θεατές δεν εμφανίζονται καθόλου ρεαλιστικά. Το animation των κινήσεων είναι βασικά σωστό αν και όχι εξαιρετικά καλοδουλεμένο. Σίγουρα ένας προπονητής τένις θα είχε κάποιες διορθώσεις να κάνει στην απεικόνιση των κινήσεων.

Θετικά στοιχεία στα γραφικά είναι η απεικόνιση του σκορ στις γωνίες της οθόνης, όπως επίσης και η απεικόνιση των διαιτητών και των ball boys. Οι σκιές είναι σωστές και υπάρχουν και στους διαιτητές. Μια ωραία λεπτομέρεια είναι ότι ενώ ο διαιτητής παρακολουθεί το παιχνίδι γυρνά το κεφάλι του ανάλογα με την πορεία της μπάλας. Δεν υπάρχουν μεγάλα σφάλματα στα γραφικά, απλά δεν εντυπωσιάζουν καθόλου.


Ήχος


Ούτε για τον ήχο του παιχνιδιού μπορούμε να πούμε πολύ θετικά σχόλια. Η μουσική του αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση σε ένα μέτριο ήχο. Τα χτυπήματα της μπάλας ακούγονται όλα ίδια με κάποιες εξαιρέσεις όταν πρόκειται για λόμπα.

Μια άλλη ενοχλητική λεπτομέρεια είναι το ότι κάθε φορά που τελειώνει ένας πόντος φαίνεται ότι οι παίκτες κάτι λένε ή φωνάζουν αλλά εσείς δεν θα ακούτε τίποτα από αυτό. Οι εκφωνήσεις του σκορ κλπ. ακούγονται καθαρά. Και στον ήχο διακρίνεται μια προχειρότητα γενικά.



Επίλογος


Όσοι από εσάς ψάχνουν να βρουν ένα καλοδουλεμένο αθλητικό παιχνίδι θα απογοητευτούν. Το Virtua Tennis είναι ένα απλό arcade και προσφέρει έντονη δράση όπως θα περίμενε κανείς άλλωστε. Ο ήχος και τα γραφικά δεν εντυπωσιάζουν ίσως με εξαίρεση τη μουσική. Κάποια πράγματα χτυπούν άσχημα στο μάτι όπως η έλλειψη άσσων και γυναικείου τένις.

Στέκεται καλά σαν παιχνίδι μόνο με τη μορφή arcade γιατί ως ολοκληρωμένο αθλητικό παιχνίδι στερείται πολλών στοιχείων.  Γενικά φαίνεται ότι πρόκειται για μία μέτρια προσπάθεια με εξαίρεση ίσως το gameplay. Αν είστε οπαδός του αθλήματος προτιμήστε το top spin εκτός και αν σας έλκουν τα arcades. 


Θετικά

·         Γρήγορη και εθιστική δράση
·         Ευκολία χειρισμού
·         Ευχάριστη και ταιριαστή μουσική


Αρνητικά

·         Υπεραπλουστευμένο gameplay
·         Έλλειψη άσσων
·         Απουσία γυναικείου τένις
·         Μέτριο animation
·         Μέτριος ήχος


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7.2/10


No comments:

Post a Comment