Soldier of Fortune II: Double Helix

Ο αγαπημένος μας μισθοφόρος επιστρέφει δυναμικά







Είδος: First Person Shooter (FPS)
Πλατφόρμα: Microsoft Windows PC, Mac OS X, Xbox
Εκδότης: Activision
Ανάπτυξη: Raven Software
Παίκτες: Single Player, Multiplayer
Έτος κυκλοφορίας: 2002 (2003 για την Gold Edition)
SOF2 - widescreen, FOV and HUD free fix
Ελάχιστες Απαιτήσεις: Λειτουργικό Σύστημα: Windows 7/8/10 (για την έκδοση του www.gog.com)
Επεξεργαστής: Pentium III 450MHz ή Athlon Processor
Μνήμη: 128
MΒ
Σκληρός δίσκος: 1.6
GΒ ελεύθερος χώρος
Κάρτα γραφικών: Με 3
D επιταχυντή 16 MΒ
Κάρτα ήχου: 100% συμβατή με
DirectX
DirectX: 8.1
Πληκτρολόγιο
Ποντίκι
CD-ROM Drive

Εισαγωγή – Σενάριο


Ο τίτλος της σειράς παιχνιδιών Soldier of Fortune είναι δανεισμένος από το ομώνυμο επιτυχημένο Αμερικανικό περιοδικό στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Η φράση Soldier of Fortune έχει δύο έννοιες στα Αγγλικά: Η πρώτη είναι μισθοφόρος και η δεύτερη τυχοδιώκτης. Όσον αφορά το παιχνίδι μας, ο τίτλος αναφέρεται στην πρώτη έννοια. Όσο για το Double Helix, αυτό αναφέρεται στην διπλή έλικα του DNA και έχει άμεση σχέση με το παιχνίδι.

Προσωπικά θεωρώ τον τίτλο της σειράς πολύ πετυχημένο ως όνομα και ίσως ήταν και ένας από τους λόγους που σημείωσε τόσο υψηλές πωλήσεις το SOF 1.

Η δημιουργός εταιρεία Raven Software είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, με μια μεγάλη λίστα τίτλων στο ενεργητικό της. Είναι γνωστή για την αρτιότητα των παιχνιδιών που παράγει και σε αυτήν εργάζονται σήμερα πάνω από 200 άτομα! Το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει, ακόμα και μέσα σε αυτή την τρομερή κρίση, αποδεικνύει ότι κάνει καλή δουλειά.

Ας μπούμε όμως στο σενάριο του παιχνιδιού. Το σενάριο πατάει λίγο στα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού, με την έννοια ότι ο John Mullins είναι και πάλι ο κεντρικός χαρακτήρας και ότι θα δουλέψετε μαζί με την Madeline Taylor και τον Sam Gladstone. Την Madeline Taylor, την είχαμε γνωρίσει στον τερματισμό του SOF 1. Όσο για τον Sam, όσοι παίξατε το πρώτο μέρος θα τον θυμάστε καθαρά.

Εντούτοις, το παιχνίδι έχει δικό του σενάριο και οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε είναι πολύ διαφορετικοί. Το παιχνίδι αρχίζει με μία μυστική αποστολή του John Mullins στην Πράγα, όπου καλείστε να προστατεύσετε έναν επιστήμονα, ο οποίος υπόσχεται να δώσει σημαντικά στοιχεία στην οργάνωση για μια επερχόμενη απειλή. Όλα καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου καθώς ούτε η ίδια η οργάνωση στην οποία δουλεύετε (The Shop) δεν φαίνεται να σας εμπιστεύεται.

Το σενάριο παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού και είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος καθώς οι ανατροπές είναι συνεχείς και τίποτα από όλα αυτά που συμβαίνουν δεν θα το περιμένετε (ή σχεδόν τίποτα…).

Από την πρώτη σας συνάντηση με τους εργοδότες σας θα καταλάβετε ότι υπάρχει ένταση μεταξύ αυτών και του John καθώς και αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης. Φαίνεται ότι ο John διαισθάνεται από την αρχή ότι κάτι δεν πάει καλά στο Shop.

Συνολικά το σενάριο του SOF 2 είναι πολύ ενδιαφέρον, κρατάει τον παίκτη σε μεγάλη αγωνία και καταλαμβάνει σημαντική θέση στο παιχνίδι, αντίθετα με ότι μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα FPS της αγοράς.


Γραφικά


Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ εντυπωσιακά και δουλεμένα στην λεπτομέρεια. Η μηχανή γραφικών του παιχνιδιού είναι η Quake III: Team Arena engine με εκτεταμένες τροποποιήσεις. Ξεχάστε τα τετραγωνισμένα γραφικά του πρώτου παιχνιδιού και ετοιμαστείτε για κάτι πολύ ανώτερο. Στο παιχνίδι υπάρχουν τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί χώροι αλλά οι εξωτερικοί χώροι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς γραφικών.

Η οθόνη δράσης είναι πλήρης και αυτά που θα βλέπετε πάντα στο κάτω μέρος θα είναι το γνωστό PADD κάτω και στο κέντρο μαζί με τις μπάρες armor και health. Στα δεξιά της οθόνης θα βλέπετε, με σειρά από πάνω προς τα κάτω, το όνομα του εκάστοτε επιλεγμένου όπλου, τις σφαίρες που απομένουν στο γεμιστήρα, τα εναπομείναντα πυρομαχικά για το επιλεγμένο όπλο και τέλος το πολύ σημαντικό firing mode.

Περισσότερα για το τελευταίο θα πούμε στο gameplay. Όταν θα δέχεστε πυρά θα εμφανίζεται μία ένδειξη, τύπου Half-Life, που θα σας δείχνει ακριβώς από πού προέρχονται τα πυρά. Αν για παράδειγμα σας πυροβολήσει κάποιος από υψηλότερο σημείο, τότε θα δείτε δύο (αντί για ένα) βελάκια στο πάνω μέρος της οθόνης. Τα κείμενα των διαλόγων θα εμφανίζονται πάντα στο πάνω μέρος της οθόνης.

Υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα χαρακτήρων και είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων είναι τόσο καλοσχεδιασμένα που μπορείς να καταλάβεις τα συναισθήματά τους! Τα μάτια ανοιγοκλείνουν και οι κόρες των ματιών κουνιούνται ανάλογα με το που κοιτάει ο χαρακτήρας.

Το animation είναι εξαιρετικό και υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους πέφτει κάτω νεκρός ένας εχθρός. Για παράδειγμα, αν πυροβολήσετε στο κεφάλι έναν εχθρό με sniper rifle και αυτός έχει γυρισμένη την πλάτη, τότε θα κάνει μια κωλοτούμπα πέφτοντας προς τα μπροστά.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ο πολύ καλός συγχρονισμός των χειλιών. Όμως αυτό που κάνει το SOF 2 να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι το περιβάλλον του. Εννοώ ότι σχεδόν τα πάντα στο παιχνίδι καταστρέφονται και το κάθε όπλο κάνει διαφορετική ζημιά στα αντικείμενα των χώρων. Εκεί που το παιχνίδι δίνει ρέστα είναι όταν πυροβολείτε τζάμια. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ξαναδεί σε τόσο παλιό παιχνίδι.

Όσο για την απεικόνιση των τραυμάτων: Και αυτή είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το SOF 1. Αυτή τη φορά υπάρχουν 36 ξεχωριστές περιοχές τραυματισμού έναντι 26 που είχε το πρώτο παιχνίδι! Όταν ένας νεκρός εχθρός πέφτει κάτω σχηματίζεται μία λίμνη αίματος, μεγάλη σε μέγεθος, που έχει αποδοθεί πολύ καλά.

Πολύ καλή είναι και η απεικόνιση των εκρήξεων και ιδιαίτερα της φωτιάς. Για παράδειγμα αν πετύχετε κάποιον εχθρό με μία incendiary grenade (εμπρηστική χειροβομβίδα), αυτός παίρνει φωτιά και το σώμα του συνεχίζει να καίγεται μέχρι που η φωτιά σβήνει μετά από αρκετή ώρα. Αλλά και αφού σβήσει η φωτιά το νεκρό σώμα βγάζει καπνούς! Μιλάμε για εξαιρετική δουλειά.

Άλλη μία απίστευτη λεπτομέρεια είναι ότι οι απασφαλισμένες χειροβομβίδες βγάζουν καπνό πριν εκραγούν! Μια ακόμα όμορφη λεπτομέρεια είναι η κίνηση των φυτών και των δέντρων από τον άνεμο.
Στο παιχνίδι υπάρχουν καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι) και αυτές έχουν αποδοθεί πολύ καλά.

Η εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια φαίνεται από το γεγονός ότι στο παιχνίδι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου clipping. Η μάστιγα του clipping έχει καταστρέψει πολλά καλά παιχνίδια αλλά το SOF 2 βγαίνει παλικάρι!

Τα βίντεο του παιχνιδιού είναι φτιαγμένα με την ίδια την μηχανή γραφικών του παιχνιδιού και αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς αυτή αποδίδει πολύ καλά. Επίσης, σημαντικό είναι ότι μπορείς να προσπεράσεις κάποιο cinematic με την χρήση του Use Key.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα όπλα. Τα μοντέλα των όπλων έχουν αποδοθεί πολύ καλά. Μία πολύ ωραία λεπτομέρεια είναι ότι όταν πυροβολείτε, από την κάνη του όπλου βγαίνει καπνός για λίγη ώρα και αυτός είναι άκρως ρεαλιστικός.

Μία υπέροχη λεπτομέρεια που αφορά τα όπλα είναι ότι αν κάποιο πιστόλι αδειάσει από σφαίρες, θα δείτε τον ολισθητήρα του να έχει κλειδώσει στην πίσω θέση δείχνοντας έτσι ότι το όπλο είναι άδειο.

Ακόμα μία πολύ ωραία λεπτομέρεια είναι οι πατημασιές στο χιόνι, τις οποίες οι πιο παρατηρητικοί από εσάς θα θυμάστε από το SOF 1. Μια τελευταία λεπτομέρεια είναι ότι αν πάρετε κάποιο screenshot με το κουμπί του παιχνιδιού, τότε θα εμφανιστεί στο πάνω μέρος της οθόνης μία γραμμή που θα σας επιβεβαιώνει ότι το screenshot αποθηκεύτηκε με επιτυχία.

Αυτά είναι τα πολλά θετικά των γραφικών. Ας πάμε όμως και στα ψεγάδια τους. Ένα αρνητικό που έχει γίνει πλέον «μόδα» στα FPS είναι οι στατικοί ουρανοί. Για ακόμα μια φορά οι ουρανοί στο SOF 2 είναι εντελώς ψεύτικοι, ακίνητοι και αντιρρεαλιστικοί.

Άλλο αρνητικό στοιχείο που εντόπισα είναι η γραφική απόδοση των άδειων καλύκων. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός τους, ενώ διαφέρει ανάλογα με το είδος και το διαμέτρημα, δεν πείθει. Θα θυμάστε πόσο καλά ήταν σχεδιασμένοι οι κάλυκες του πρώτου SOF. Στο SOF 2, οι κάλυκες μου θύμισαν έντονα τηγανιτές πατάτες! Παρόλα αυτά μένουν για πολλή ώρα στο έδαφος.

Τα γραφικά του SOF 2 σαν σύνολο είναι πολύ εντυπωσιακά και θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς! Είναι σίγουρα ένα δυνατό χαρτί για αυτό το παιχνίδι.


Ήχος

Πάμε λοιπόν να δούμε τον ήχο του SOF 2. Εδώ πραγματικά το παιχνίδι δίνει ρέστα! Υπάρχει μουσική τόσο στο κεντρικό μενού όσο και στις πίστες του παιχνιδιού και ενώ σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεν είναι καθόλου κουραστική. Το μεγάλο ατού στην μουσική υπόκρουση του SOF 2 είναι ότι είναι δυναμική. Δηλαδή η μουσική αλλάζει ανάλογα με το αν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή αν η κατάσταση στο παιχνίδι είναι πιο ήρεμη.

Όσο για τα ηχητικά εφέ, αυτά κλέβουν την παράσταση. Συμβουλή μου είναι να μπείτε στα options και να ανεβάσετε στο τέρμα την ένταση των ηχητικών εφέ. Οι ήχοι των όπλων είναι εξαιρετικά ρεαλιστικοί και οι πυροβολισμοί ακούγονται πολύ δυνατά, σε σημείο που να τρυπάνε αυτιά!

Νομίζω ότι για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα καλό ζευγάρι ακουστικά, τόσο για να μην ενοχλείτε τους γύρω σας αλλά και για να απολαύσετε τον εξαιρετικό ήχο στο έπακρο.

Ο Στερεοφωνικός ήχος λειτουργεί άψογα. Τα βήματα των εχθρών ακούγονται καθαρά και έτσι θα ξέρετε από πού θα έρθει ο επόμενος. Όλοι οι εχθροί μιλούν την μητρική τους γλώσσα με τέλεια προφορά και μπορείτε να κρυφακούτε τις συζητήσεις τους πριν τους εξοντώσετε αφού αυτά που λένε θα τα βλέπετε μεταφρασμένα στο πάνω μέρος της οθόνης σας.

Για τις φωνές των χαρακτήρων οι βασικοί ηθοποιοί που υπήρχαν στο SOF 1 επανέρχονται και εδώ αλλά τώρα υπάρχουν και πολλοί νέοι χαρακτήρες που θα συναντήσετε. Όμως εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το μοναδικό αρνητικό του ήχου. Το πρόβλημα έγκειται στο voice acting.

Δυστυχώς, ενώ οι διάλογοι είναι πολύ καλογραμμένοι, δεν ισχύει το ίδιο για την απόδοσή τους από τους ηθοποιούς. Έτσι, σε στιγμές συναισθηματικής έντασης, οι ηθοποιοί φαίνονται κατώτεροι των περιστάσεων και το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί.

Παρά το μέτριο voice acting, συνολικά ο ήχος του SOF 2 είναι πολύ καλός και αποτελεί ένα ακόμα ατού του τίτλου. Ας περάσουμε όμως στην ουσία των FPS, το gameplay.


Gameplay – Χειρισμός

Ο χειρισμός του SOF 2 είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με του SOF 1 και όλα τα προβλήματα του πρώτου παιχνιδιού έχουν λυθεί. Τα όπλα επιλέγονται όπως και στο Half-Life. Πρώτα ανοίγετε το μενού με τα number keys και μετά πατάτε το πλήκτρο fire για να επιλέξετε το όπλο. Τα όπλα είναι ομαδοποιημένα ανάλογα με την κατηγορία τους.

Το 1 αντιστοιχεί στο μαχαίρι (το οποίο μπορείτε να πετάτε όπως και στο SOF 1). Το 2 αντιστοιχεί στα πιστόλια. Το 3 στις καραμπίνες. Το 4 στα υποπολυβόλα. Το 5 στα τυφέκια εφόδου (assault rifles). To 6 στα sniper rifles. Το 7 στα βαρέα όπλα. Το 8 στις χειροβομβίδες και το 9 στα βοηθητικά αξεσουάρ.

Όπως καταλάβατε, δεν υπάρχει ξεχωριστό μενού για τις χειροβομβίδες ή άλλα αντικείμενα (όπως στο SOF 1) παρά μόνο το κεντρικό μενού των όπλων. Επίσης τα medkits και armor τα χρησιμοποιείτε κατευθείαν, απλά περνώντας από πάνω τους.

Εδώ πρέπει να γίνει λόγος για τα εξαιρετικά οργανωμένα μενού του παιχνιδιού. Ειδικά τα μενού του multiplayer, που τρέχει ως ξεχωριστό εκτελέσιμο αρχείο, είναι εξαιρετικά εύχρηστα. Επίσης το σύστημα των save είναι πολύ καλό.

Υπάρχει δυνατότητα να κάνετε load από ένα σωσμένο παιχνίδι ή αν το θέλετε να ξαναρχίσετε την κάθε πίστα από την αρχή (κάτι που θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο). Όμως, από το κανονικό επίπεδο δυσκολίας και πάνω, ο αριθμός των διαθέσιμων save είναι περιορισμένος. Τέλος μπορείτε να κάνετε quicksave με ένα ορισμένο πλήκτρο.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η δυσκολία του παιχνιδιού είναι πολύ αυξημένη λόγω της εξαιρετικής Τεχνητής Νοημοσύνης των εχθρών. Το SOF 2 είναι μακράν το πιο δύσκολο FPS που έχω παίξει. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τα εξής: Amateur, Gun For Hire, Consultant και Soldier of Fortune.

Όμως, όπως και στο SOF 1, μπορείτε να ορίσετε εσείς ένα custom επίπεδο δυσκολίας. Για τους σχετικά άπειρους παίκτες προτείνω το πρώτο επίπεδο, για τους προχωρημένους το δεύτερο και για τους βετεράνους τα δύο τελευταία.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να παίξετε πρώτα το training καθώς υπάρχουν αρκετά νέα στοιχεία στο παιχνίδι που πρέπει να μάθετε. Το SOF 2 προθέτει πολλά νέα stealth στοιχεία, όπως η δυνατότητα να είστε πρηνής και να κινείστε σε αυτή την στάση χωρίς όμως να μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονη χρήση των όπλων σας.

Άλλο σημαντικό στοιχείο stealth που προστέθηκε είναι η δυνατότητα χρήσης αντικειμένων, όπως εργαλεία για παραβίαση κλειδαριών, κόφτες συρματοπλέγματος κ.λπ. Επίσης, εκτός από τα όπλα θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και δύο πολύ σημαντικά αξεσουάρ, νυχτερινή όραση και θερμική όραση.

Δώστε μεγάλη προσοχή και ρυθμίστε τα τέσσερα weapon special keys γιατί παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη χρήση των όπλων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να εκθειάσουμε την εξαιρετική Τ.Ν. Οι εχθροί είναι στην κυριολεξία πανέξυπνοι! Λειτουργούν σαν ομάδα, κρύβονται πίσω από δέντρα και κάθε φυσικό εμπόδιο και κάνουν τα πάντα για να σας εξολοθρεύσουν! Πολλές φορές θα τους δείτε να κάνουν άλματα για να ξεπεράσουν κάποιο εμπόδιο και να έρθουν καταπάνω σας κ.ο.κ.

Οι εχθροί θα έχουν στην διάθεσή τους πολλά όπλα, όχι όμως όσο εξελιγμένα είναι τα δικά σας αλλά το μεγάλο τους ταλέντο είναι η ρήψη χειροβομβίδων. Θα θυμάστε από το SOF 1 ότι αν από κάποιον εχθρό έπεφτε το όπλο, τότε αυτός έστεκε ακίνητος μέχρι να τον εκτελέσετε ή να τον αφήσετε εκεί.

Στο SOF 2 αν πέσει το όπλο από τον εχθρό, τότε αυτός το βρίσκει, το σηκώνει και αρχίζει και πάλι να σας πυροβολεί! Άρα το να δείξετε έλεος σε κάποιον εχθρό θα αποβεί επικίνδυνο για εσάς. Άλλη απίστευτη λεπτομέρεια που θα παρατηρήσετε σε προχωρημένες πίστες είναι ότι αν κάποιος εχθρός χάσει το κύριο όπλο του, τότε βγάζει από την ειδική θήκη το πιστόλι του και σας ρίχνει!

Τελειώνοντας με την Τ.Ν. να αναφέρουμε ότι οι εχθροί είναι πολύ ικανοί στο να πετούν τις δικές σας χειροβομβίδες πίσω στον ιδιοκτήτη τους πριν φυσικά αυτές εκραγούν!

Πραγματικά η Raven μας εντυπωσιάζει πάρα πολύ με την λεπτομερή δουλειά της πάνω στην Τ.Ν. Σίγουρα το SOF 2 αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα επερχόμενα παιχνίδια και τις υπόλοιπες εταιρίες.

Ένα πολύ έξυπνο στοιχείο του gameplay είναι ότι αν σκοτώσεις έναν εχθρό με αλεξίσφαιρη περιβολή πυροβολώντας τον στο κεφάλι, τότε το παιχνίδι σε επιβραβεύει, δίνοντάς σου το armor του. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιχνίδι θεωρεί ότι το armor έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα από τις σφαίρες και άρα δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από τον παίκτη.

Στο SOF 2 θα ξεχάσετε μια για πάντα το camping. Γιατί το να στέκεστε ακίνητος σε ένα σημείο σημαίνει για εσάς σίγουρο θάνατο αφού οι εχθροί θα σας εξολοθρεύσουν πετώντας μία χειροβομβίδα ακριβώς στα πόδια σας! Άρα η μόνη λύση είναι να κινείστε συνεχώς και να έχετε τα αυτιά σας και τα μάτια σας ανοιχτά για χειροβομβίδες ανά πάσα στιγμή.

Κάτι που λάτρεψα στο SOF 2 είναι η δυνατότητα επιλογής όπλων πριν από κάθε νέα αποστολή. Σε αυτό το μενού, πέρα από το briefing, θα υπάρχει και ένα κείμενο στο κάτω μέρος της οθόνης που θα σας λέει τον προτεινόμενο εξοπλισμό.

Σας συμβουλεύω να μην προσπεράσετε βιαστικά αυτή την προτροπή του παιχνιδιού. Όμως δεν είναι και απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το κάθε αντικείμενο που σας προτείνει το παιχνίδι. Όσον αφορά όμως τα accessories, εκεί θα πρέπει να εμπιστευθείτε τον υπολογιστή.

Τα όπλα του παιχνιδιού (σε αντίθεση με αυτά του SOF 1), είναι όλα υπαρκτά και έχουν μεγάλη γκάμα. Υπάρχουν όλοι οι τύποι όπλων, από πολύ παλιά και γερασμένα όπως το υποπολυβόλο Μ3, ο λεγόμενος γρασαδόρος, μέχρι υπερμοντέρνα τυφέκια εφόδου και όπλα μαζικής καταστροφής! Γενικά νομίζω ότι τα όπλα του SOF 2 θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Είναι καιρός όμως να αναφερθούμε λίγο στο περίφημο firing mode. Το firing mode, είναι πολύ απλά η επιλογή τύπου βολής ενός όπλου. Ανάλογα με το όπλο, υπάρχουν μέχρι τρεις επιλογές βολής: Auto, Burst και Single. Το auto αναφέρεται στην πλήρως αυτόματη βολή, το Burst στην βολή κατά ριπές (δηλαδή με ένα πάτημα της σκανδάλης το όπλο ρίχνει μία ριπή τριών βλημάτων) και το Single αντιστοιχεί στην γνωστή ημιαυτόματη βολή.

Τα όπλα που έχουν και τις τρεις επιλογές διαθέσιμες είναι τα τυφέκια εφόδου ως πιο εξελιγμένα. Τα υπόλοιπα, είτε είναι μόνο single, είτε είναι auto και burst μαζί (π.χ. υποπολυβόλα).

Αυτή η καινοτομία του SOF 2 βοηθάει περισσότερο από ότι φαντάζεστε στο gameplay και θα πρέπει να εξασκηθείτε αρκετά ώστε να την χρησιμοποιείτε συχνά και αποτελεσματικά.  Όλα τα όπλα είναι στρατιωτικοποιημένα και όχι τύπου civilian ή police. Αυτό ταιριάζει άψογα με το καθαρά στρατιωτικό ύφος του παιχνιδιού. Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι κάποια όπλα έχουν και alternate fire, κάτι που έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια να βλέπουμε σε FPS.

Όμως και εδώ το SOF 2 μας έχει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Alternate fire έχουν και οι χειροβομβίδες! Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορείτε να πετάξετε μακριά μία χειροβομβίδα με τον κλασικό τρόπο, αλλά μπορείτε και να την πετάξετε προς τα κάτω, παράλληλα με το έδαφος αν ο εχθρός βρίσκεται κοντύτερα.

Αυτό το κόλπο είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, θέλετε να καθαρίσετε ένα σπίτι από εχθρούς. Τότε, πετάτε με τον δεύτερο τρόπο την χειροβομβίδα χαμηλά και έτσι έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των διαφορετικών τύπων χειροβομβίδων που σας δίνει το παιχνίδι. Το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού είναι ότι όσο προχωράτε σε αυτό, τόσο περισσότερα και ισχυρότερα όπλα θα σας δίνονται μέσω του προαναφερθέντος μενού πριν από κάθε αποστολή. Αυτό είναι, πέρα από το σενάριο, ένα ακόμα στοιχείο που θα σας κρατήσει κολλημένους στη δράση. Πραγματικά πολύ έξυπνη τακτική αυτή της Raven.

Η υλοποίηση των προαναφερθέντων accessories, είναι πολύ καλή. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την θερμική όραση ή την νυχτερινή όραση και ταυτόχρονα να πυροβολείτε. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον χρόνο που μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα accessories. Αλήθεια, πόσο εκνευριστικά είναι όλα αυτά τα FPS που έχουν μια μπαταρία για κάθε accessory και είσαι συνεχώς με το άγχος ότι θα σου σβήσει την κρίσιμη στιγμή.

Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τα αξεσουάρ αυτά θα είστε ανίκητος. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο η θερμική όραση όσο και η νυχτερινή όραση περιορίζουν το βεληνεκές της όρασής σας κατά πολύ. Συγκεκριμένα, η θερμική όραση έχει νόημα χρήσεως μόνο σε κλειστούς χώρους και όταν οι εχθροί βρίσκονται πολύ κοντά. Άρα και εδώ θα πρέπει να εκπαιδευτείτε ώστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα πλεονεκτήματα του John με τρόπο αποτελεσματικό.

Τα μοντέλα των εχθρών αλλά και των φίλων στο SOF 2 είναι πάρα πολλά και οι εχθροί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους εχθρούς χωρίς αλεξίσφαιρο και τους θωρακισμένους με αλεξίσφαιρη περιβολή. Αυτοί οι εχθροί θα εναλλάσσονται μεταξύ τους αλλά τους θωρακισμένους θα τους βρείτε στις τελευταίες πίστες. Πάντως, γυναίκες δεν θα αντιμετωπίσετε αυτή τη φορά και μάλλον είναι πιο ρεαλιστικό αυτό.

Στο παιχνίδι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα έλλειψης πυρομαχικών αφού θα βρίσκετε άφθονα από αυτά είτε παίρνοντάς τα από νεκρούς εχθρούς είτε βρίσκοντάς τα σε συσκευασίες. Εδώ υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που αφορά τα πυρομαχικά. Εάν πάρετε ένα κουτί πυρομαχικά, για το Μ4 για παράδειγμα, τότε δεν θα δείτε μήνυμα στην οθόνη “you got some M4 ammo”, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά θα δείτε το εξής μήνυμα: “you got some 5.56 mm ammo”.

Εδώ όμως υπάρχει και ένα μικρό κολπάκι της Raven που θα προσέξουν οι γνώστες των όπλων. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το Μ4 και το ΑΚ-74 χρησιμοποιούν και τα δύο το φυσίγγιο των 5.56x45 mm, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Το ΑΚ-74, αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή του κλασικού ΑΚ-47 και είναι το όπλο που χρησιμοποιεί σήμερα ο Ρωσικός στρατός. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό το όπλο βάλλει το φυσίγγιο των 5.45x39 mm, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από το Νατοϊκό 5.56x45 mm που βάλλει το Μ4.

Η Raven όμως, που σίγουρα γνώριζε αυτή τη λεπτομέρεια (όπως έχει άλλωστε γραφεί στο διαδίκτυο), θεώρησε ότι για λόγους καθαρά gameplay θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούν και τα δύο αυτά όπλα το ίδιο φυσίγγιο. Νομίζω ότι η επιλογή της ήταν, αν και μη ρεαλιστική, σωστή για το παιχνίδι και ως εκ τούτου συγχωρούμε την εταιρεία!

Το κάθε όπλο χρησιμοποιεί διαφορετικού διαμετρήματος φυσίγγια και έτσι οι δημιουργοί μας μαθαίνουν (θέλοντας και μη) να ξεχωρίζουμε τα πυρομαχικά όχι από τον τύπο του όπλου που τα βάλλει αλλά από το διαμέτρημά τους. Έτσι είναι πιο σωστό και πιο ακριβές. Αυτό σίγουρα θα σας ξενίσει στην αρχή, αλλά θα το συνηθίσετε αργά ή γρήγορα.

Στο παιχνίδι θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε αρκετά συχνά και σταθερά πολυβόλα είτε εδάφους είτε άλλα που θα βρίσκονται πάνω σε οχήματα. Ένα πολύ εντυπωσιακό highlight του παιχνιδιού είναι η τελευταία πίστα στην Κολομβία, όπου θα προσπαθήσετε να διαφύγετε με ελικόπτερο. Άκρως απολαυστική εμπειρία!

Ενώ το SOF 2 είναι κυρίως ένα lone wolf στυλ παιχνιδιού, υπάρχουν και στιγμές που θα πρέπει να συνεργαστείτε με άλλους συμπολεμιστές σας και οι οποίοι είναι πολύ ικανοί στο να σας υποστηρίζουν. Έτσι, σε αντίθεση με το Call of Duty, δεν θα αισθανθείτε ότι πρέπει να κάνετε εσείς όλη τη δύσκολη δουλειά. Αυτό νομίζω ότι είναι πιο ρεαλιστικό και είναι στα συν του παιχνιδιού.

Στα θετικά του τίτλου συγκαταλέγεται και η υποστήριξη των πιο διαδεδομένων Ευρωπαϊκών γλωσσών: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά. Οι διάλογοι βέβαια δεν είναι μεταγλωττισμένοι αλλά η επιλογή γλώσσας αφορά μόνο τους υποτίτλους. Εδώ προσέχουμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Το παιχνίδι ξεχωρίζει τα Βρετανικά από τα Αμερικανικά Αγγλικά.

Όμως, πριν περάσουμε στα αρνητικά του gameplay θα πρέπει να κάνουμε λόγο για την σημαντικότερη καινοτομία του SOF 2. Αυτή είναι το παράξενο φρούτο που ακούει στο όνομα Random Mission Generator (RMG).

Το RMG, δημιουργεί διάφορους τύπους μίνι αποστολών, σε διάφορες τοποθεσίες, δίνοντας την επιλογή μέρας ή νύχτας, επιπέδου δυσκολίας, χρονικού περιορισμού και χειροκίνητης επιλογής εξοπλισμού ή όχι. Όμως κάτω κάτω στην οθόνη του RMG θα δείτε και ένα κουτάκι που γράφει Seed και περιέχει κάποια τυχαία γράμματα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε άπειρους χάρτες για την κάθε αποστολή απλά πατώντας το κουμπί «generate new seed” ή πληκτρολογώντας μία τυχαία σειρά γραμμάτων χειροκίνητα. Οι μίνι αποστολές αυτές, δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση του single player και λειτουργούν ως ξεχωριστός τύπος παιχνιδιού.

Αυτή ήταν μια εξαιρετική επιλογή της Raven για να αυξήσει την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο. Βεβαίως εδώ εντοπίζεται και το πρώτο bug του SOF 2. Κάποιες φορές, ενώ χρησιμοποιείς κάποιο τουφέκι με διόπτρα και σημαδέψεις σωστά το κεφάλι του εχθρού, όταν πυροβολείς, αυτός μένει ατάραχος και δεν σκοτώνεται! Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει στο single player, ευτυχώς.

Άλλο ένα bug είναι ότι αν πετάξεις σε κάποιον εχθρό μία χειροβομβίδα και αυτός την πάρει και στην πετάξει πίσω και τύχει να εκραγεί ακριβώς την στιγμή που την πετάει (πάνω από το κεφάλι του), τότε αυτός παραμένει ζωντανός!

Επίσης ένα ακόμα bug που αφορά τις χειροβομβίδες είναι ότι στην τελευταία περιοχή του παιχνιδιού όταν πετάς κάποια χειροβομβίδα, αυτή σαν να εξαφανίζεται από το έδαφος και το μόνο που φαίνεται είναι η τελική έκρηξή της.

Τελειώνοντας με τα bugs, πρέπει να αναφέρουμε ένα bug που αφορά την κίνηση του John. Πολλές φορές όταν κινείστε προς τα μπρος, η κίνηση κολλάει εντελώς. Η μόνη λύση είναι να κινηθείτε προς τα πίσω και μετά να ξαναδοκιμάσετε να πάτε προς την ίδια κατεύθυνση. Το καλό όμως είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά και δεν συμβαίνει σε στιγμές μάχης. Επίσης αυτό το bug αφορά μόνο το single player.

Εκτός όμως από τα ενοχλητικά bugs, υπάρχουν και κάποιες αστοχίες στο παιχνίδι. Η πρώτη είναι ότι οι χειροβομβίδες που πετάτε εσείς, αργούν πάρα πολύ να εκραγούν. Το αποτέλεσμα είναι να σας τις πετούν πίσω οι εχθροί, κάτι που τις καθιστά ουσιαστικά άχρηστες.

Βέβαια αυτή η αστοχία έχει μία λύση: Η λύση είναι να κρατήσετε την χειροβομβίδα στο χέρι σας για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να την ρίξετε, έτσι ώστε ο εχθρός να μην έχει τον χρόνο να σας την γυρίσει πίσω.

Άλλη μεγάλη αστοχία που αφορά την υλοποίηση των stealth στοιχείων είναι η χρήση του PADD. Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να αγνοήσετε εντελώς το PADD αυτή τη φορά. Ο λόγος; Πολύ απλά δεν λειτουργεί. Είναι τελείως διαφορετική η χρήση του (σε σχέση με το SOF 1) και εντελώς προβληματική. Στο SOF 2 όσο θόρυβο και να κάνετε, ο αριθμός των εχθρών που θα αντιμετωπίζετε θα είναι πάντα ο ίδιος.

Γενικά στο παιχνίδι υπάρχουν ένα σωρό stealth στοιχεία που δεν δουλεύουν καθόλου σωστά. Άλλο παράδειγμα είναι η χρήση του prone key. Δεν έχει καμία σημασία εάν είστε όρθιος, καθιστός ή πρηνής αφού οι εχθροί σας εντοπίζουν και σας σημαδεύουν το ίδιο εύκολα και στις τρεις περιπτώσεις. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το prone key θα σας είναι απαραίτητο όταν θα θέλετε να περάσετε από χαμηλούς χώρους όπως αεραγωγούς ή όταν θέλετε να αποφύγετε επικίνδυνα αέρια κ.ο.κ.

Άλλη μία αστοχία που αφορά το σύρσιμο σε πρηνή στάση είναι ότι η κίνηση του John με αυτόν τον τρόπο είναι πάρα πολύ αργή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, θα βαρεθείτε περιμένοντας να φτάσει ο John στο επιθυμητό σημείο. Αυτά με το προβληματικό stealth του SOF 2.

Το παιχνίδι πάσχει από βαριά και χρονοβόρα loading ακόμα και σε σύγχρονα PC. Επίσης, τα reload των όπλων είναι σχετικά αργά, σε σχέση με αυτά παιχνιδιών όπως το Call Of Duty, αλλά δεν είναι και τόσο αργά που να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Εξάλλου σε όλο το παιχνίδι θα υπάρχουν και στιγμές χαλάρωσης από την ένταση των μαχών παρά την μεγάλη δυσκολία του τίτλου.

Εκτός όμως από το reload, αργές είναι και οι εναλλαγές μεταξύ των όπλων. Αλλά και πάλι, έχουμε δει και χειρότερα οπότε δεν θα κρεμάσουμε τους δημιουργούς για αυτό!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παιχνίδι υπάρχουν ελάχιστοι bosses, αλλά ο τρόπος εξόντωσής τους διαφέρει πολύ από αυτόν του SOF 1. Μην φανταστείτε λοιπόν ότι για να εξοντώσετε κάποιον Boss, θα χρειαστείτε πέντε καφάσια πυρομαχικών, κάθε άλλο! Απλά θα πρέπει να είστε παρατηρητικοί και να χρησιμοποιήσετε τακτική, το μυαλό σας καθώς και την σκοπευτική σας δεινότητα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το SOF 2 είναι ένα πολύ μεγάλο σε διάρκεια παιχνίδι. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο παιχνίδι της σειράς και αυτό αναμφίβολα συγκαταλέγεται στα θετικά του.

Στην γενικότερη μεγάλη δυσκολία του παιχνιδιού πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι εχθροί πετάγονται από το πουθενά. Ισχύει και πάλι αυτό που είχε πει στον John ο συγχωρεμένος Hawk στο SOF 1: “Watch your back John”. Νομίζω ότι καταλάβατε τι εννοώ!

Ήρθε η ώρα όμως να ασχοληθούμε και λίγο με το multiplayer, το οποίο και αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο multiplayer υπάρχουν τα εξής game modes: Deathmatch, Team Deathmatch, Capture The Flag, Elimination και Infiltration. Τα τρία πρώτα είναι πολύ γνωστά και δεν χρήζουν επεξήγησης.

Τώρα για τα δύο τελευταία: Το Elimination είναι ένα ομαδικό παιχνίδι στο οποίο η κάθε ομάδα προσπαθεί να εξολοθρεύσει όλους τους παίκτες τις άλλης ομάδας. Ο τελευταίος παίκτης που θα μείνει όρθιος, θα δώσει και την νίκη στην ομάδα του. Όταν ένας παίκτης εξολοθρεύεται, τότε μένει εκτός παιχνιδιού μέχρι το τέλος του γύρου. Αυτό το mode ήταν το πιο διαδεδομένο μεταξύ των on-line gamers.

Στο Infiltration η μία ομάδα επιτίθεται και πρέπει να διεισδύσει στην περιοχή της άλλης ομάδας. Η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να κλέψει ένα προκαθορισμένο αντικείμενο και να επιστρέψει στο αρχικό σημείο εκκίνησης. Η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να εμποδίσει τους εισβολείς από το να κλέψουν το αντικείμενο και να διαφύγουν, πριν ο χρόνος λήξει. Εάν ένας παίκτης εξοντωθεί δεν θα μπορέσει να παίξει μέχρι να τελειώσει ο γύρος.

Το SOF 2 εισαγάγει μία πολύ σημαντική καινοτομία στο multiplayer. Αυτή ακούει στο όνομα punkbuster. Το punkbuster είναι μία μέθοδος anti-cheat. Πόσα on-line παιχνίδια δεν έχουμε παίξει όλοι μας όπου μπαίνει κάποιος cheater τον οποίον και βρίζουν οι υπόλοιποι «τίμιοι» παίκτες;! Ε λοιπόν, η Raven αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Εάν ο server έχει ενεργοποιήσει για τα παιχνίδια του το punkbuster τότε ξεχάστε τους cheaters μια και καλή!

Ίσως αυτός να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα παιχνίδι του 2002 συνεχίζει να έχει φανατική κοινότητα on-line gamers μέχρι σήμερα! Δεν με πιστεύετε; Απλά συνδεθείτε και θα το δείτε και μόνοι σας!

Επίσης, ο τρόπος που είναι οργανωμένα τα μενού εύρεσης servers, βάζει τα γυαλιά ακόμα και σε πολυδιαφημισμένα multiplayer games όπως το Counter-Strike Source. Υπάρχει επιλογή εμφάνισης μόνο των μη άδειων παιχνιδιών και έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνετε με τις ώρες κοιτάζοντας ατελείωτες λίστες με παιχνίδια χωρίς παίκτες. Νομίζω ότι η Raven έβαλε σε όλους τα γυαλιά.

Κάτι ακόμα που αφορά το multiplayer, είναι ότι τα όπλα σε αυτό έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε κάθε γεμιστήρα. Αυτό, είναι μεν αντιρρεαλιστικό, αλλά ίσως είναι και απαραίτητο για τα δεδομένα του multiplayer και της λυσσαλέας δράσης του.

Όλοι ξέρουμε την τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών που γίνεται στα on-line παιχνίδια. Το πως θα δει ο καθένας αυτή την διαφορά εξαρτάται από την δική του οπτική. Εμένα πάντως μου δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα.

Προβλήματα lag πολύ σπάνια θα αντιμετωπίσετε αφού πλέον οι περισσότεροι Έλληνες χρήστες έχουν ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Εκτός αυτού το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο να τρέχει άψογα άρα ουδέν πρόβλημα.

Mία σημαντική διαφορά σε σχέση με το single player είναι ότι το reload των όπλων είναι αρκετά γρηγορότερο στο multiplayer. Αυτό είναι σίγουρα πολύ θετικό. Επίσης, σημαντικό είναι το ότι τα αυτόματα όπλα στο multiplayer δεν κλωτσάνε καθόλου.

Έτσι μπορείτε να ρίχνετε άπειρες σφαίρες χωρίς να ανησυχείτε ότι θα χάσετε το στόχο σας λόγω ανάκρουσης. Και τελειώνοντας τα περί όπλων, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταχυβολία των πιστολιών είναι πολύ μεγαλύτερη στο multiplayer κάτι που βοηθάει σημαντικά το παιχνίδι.

Τέλος, κάτι που θα σας κρατήσει κολλημένους στην οθόνη είναι η εμφάνιση των στατιστικών στοιχείων μετά το τέλος κάθε γύρου. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι επιβραβεύει τους καλύτερους παίκτες. Μερικά παραδείγματα αυτών των στατιστικών είναι: Ο πιο καλός σκοπευτής (Accuracy award) που εμφανίζεται και σε μορφή ποσοστού  π.χ. 10,2%, ο πιο επιδέξιος παίκτης (most skillful player), ο παίκτης με τα περισσότερα kills κ.ο.κ.

Για όσους από εσάς αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το multiplayer του SOF 2, σας περιμένει μία μεγάλη έκπληξη: Θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τρία επιπλέον όπλα: Ένα πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος, ένα υπερσύγχρονο τυφέκιο εφόδου και ένα μοντέρνο υποπολυβόλο. Μην μου πείτε πως δεν σας κίνησε το ενδιαφέρον;!

Οι χάρτες που είναι διαθέσιμοι στην gold edition του παιχνιδιού (11 επιπλέον σε σχέση με την πρώτη έκδοση) είναι υπεραρκετοί και θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πολύ καιρό.

Εν κατακλείδι, το gameplay του SOF 2 είναι, σε σύγκριση με τους άλλους τομείς του παιχνιδιού, το κομμάτι που παρουσιάζει τα περισσότερα λάθη. Πλην όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Ίσως το μόνο στοιχείο που ουσιαστικά αφαιρεί πόντους από το gameplay είναι τα bugs. Νομίζω ότι εφόσον το παιχνίδι έφτασε σε χρυσή έκδοση (gold edition) θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί και τα τελευταία bugs.

Έστω όμως και έτσι το gameplay παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και αρκετές καινοτομίες για να χαρακτηριστεί πολύ καλό.


Συμπεράσματα

Το Soldier of Fortune 2: Double Helix, είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας, καθαρόαιμο FPS που ξεπερνά τον προκάτοχό του σε όλους τους τομείς. Είναι προφανές πως η Raven έλαβε σοβαρά υπόψιν το feedback των παικτών και τις κριτικές των Μ.Μ.Ε. για το Soldier of Fortune 1 και αυτό αν μη τι άλλο απέδωσε καρπούς.

Στην ουσία δεν υπάρχει κάποιος τομέας του παιχνιδιού που να είναι κακός. Εάν δεν υπήρχαν κάποια μικρά αλλά ενοχλητικά bugs θα μιλούσαμε για κάτι το ανεπανάληπτο. Τα γραφικά του είναι εξαιρετικά, ο ήχος πολύ καλός και το gameplay εισαγάγει σημαντικές καινοτομίες και είναι άκρως εθιστικό.

Μου άρεσε ιδιαίτερα το καθαρά στρατιωτικό ύφος του παιχνιδιού και το γεγονός ότι αναφέρεται στην σύγχρονη εποχή (και όχι στο τετριμμένο πια σκηνικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου). Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το SOF 2 είναι ένα εξαιρετικά βίαιο FPS και σίγουρα δεν ενδείκνυται για παιδιά. Προσέξτε ότι η ηλικιακή κατάταξη του παιχνιδιού είναι μόνο για ενηλίκους. Εάν είστε ευαίσθητοι στην γραφική βία τότε αποφύγετέ το.

Για τους λάτρεις του πολύ επιτυχημένου πρώτου παιχνιδιού, το SOF 2 είναι πολύ απλά το απόλυτο must have. Απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας του SOF 2 είναι ο τρομακτικός αριθμός των mods που κυκλοφορούν για αυτό. Δεύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το multiplayer είναι γεμάτο κόσμο που «καίγεται» με αυτό!

Το SOF 2 έχει τεράστια αντοχή στο χρόνο λόγω του πολύ πλούσιου και ενδιαφέροντος multiplayer, της αυξημένης δυσκολίας και διάρκειας του single player και λόγω του πρωτοποριακού RMG. Εδώ πρέπει να σημειώσω πως έπαιξα το παιχνίδι στην τελική έκδοσή του (gold edition).

Αν θέλετε να παίξετε το παιχνίδι σε Windows 7, τότε απλά ενεργοποιήστε την λειτουργία συμβατότητας με Windows XP Service Pack 3. Μην ξεχάσετε να κάνετε το ίδιο και για το εκτελέσιμο αρχείο του multiplayer.

Συνάμα, αν θέλετε να προσαρμόσετε το Soldier of Fortune 2 σε πιο μοντέρνες οθόνες με απόλυτη ακρίβεια. Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ το, SOF2 - widescreen, FOV and HUD fix. Ακολουθείστε πολύ προσεκτικά, βήμα – βήμα τις οδηγίες που αναγράφει η ιστοσελίδα αυτή και σε λίγα λεπτά, θα απολαύσετε αυτό το απίστευτο, αθάνατο βιντεοπαιχνίδι στην καινούργια σας οθόνη άψογα!

Εγώ, έχω αυτή την στιγμή, 7 Φεβρουαρίου 2020, μία σχετικά καινούργια οθόνη FullHD (1920Χ1080) της Ταϊβανέζικης AOC και δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις. 

Καθαρίστε λοιπόν με προσοχή τα γυαλιά σας (όσοι έχετε την ατυχία να φοράτε), οπλίστε το πιστό σας τουφέκι και ετοιμαστείτε για το εκρηκτικότερο FPS που έγινε ποτέ!


Θετικά

·         Ενδιαφέρον σενάριο
·         Πολύ καλά γραφικά
·         Πολύ καλός ήχος
·         Οργάνωση των μενού
·         Μεγάλη αντοχή στο χρόνο
·         Εξαιρετική Τεχνητή Νοημοσύνη
·         Επιλογή των όπλων πριν από κάθε νέα αποστολή
·         Firing mode
·         Υποστήριξη πολλών γλωσσών
·         Random Mission Generator
·         Multiplayer


Αρνητικά

·         Μέτρια απόδοση διαλόγων
·         Τα stealth στοιχεία
·         Ορισμένα bugs
·         Χρονοβόρα loading
·         Προβληματική χρήση χειροβομβίδων


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8,9/10

No comments:

Post a Comment